Jövedelmező honlap INGYEN
Regisztráció

TOROKCSAKRA

Torokcsakra elhelyezkedése - torokcsakra helye

Torokcsakra helye a torok magasságában található a kis mélyedésben, ahol a nyak a törzzsel, a mellcsonttal találkozik.

Torokcsakra feladata, torokcsakra működése

Kifelé a pajzsmirigyben nyilvánul meg. Irányítja a nyirokrendszert, az anyagcserét, a kezeket, karokat, vállakat, a szájat, hangszalagokat, a tüdőt és a légzőrendszert, a hallást, a nyakat, a hangot. Összefügg még az önkifejezéssel, az önbizalommal és az igazságérzettel.

A torok csakrában található az emberi kifejezőképesség, a kommunikáció és az inspiráció központja. Ez a csakra összeköttetésben áll egy kisebb mellékcsakrával, amely a tarkóban helyezkedik el és hátrafelé nyílik. Ezt a két független csakrát gyakran egy csakraként említik. Működésüket tekintve a tarkó csakra és a torok csakra oly szoros összeköttetésben állnak egymással, hogy egy csakrának tekinthetjük őket.

Az ötödik csakra fontos kapcsolatot tart fenn az alsóbb csakrák és a fej csakrák között. Hídként szerepel a gondolataink és az érzéseink között, impulzusaink és a rájuk adott válaszok között, ezenkívül egyidejűleg a külvilág felé közvetíti az összes csakra tartalmát. A torok csakrán keresztül fejezzük ki mindazt, ami bennünk van: vidámságunkat és szomorúságunkat, a szerelem, a boldogság, a félelem és a harag érzését, valamint gondolatainkat, meglátásainkat és belső világunk tapasztalatait.

A torok csakrához hozzárendelt természeti elem az éter. A jógatanokban az éter mint alapvető anyag szerepel, amelyből a sűrítés folyamatával létrejöttek az alsó csakrák elemei - a föld, a víz, a tűz és a levegő. De az éter a hangok, a kiejtett szavak, s ugyanakkor az alkotást segítő szavak hordozója is, azaz az információk szállítója a lét minden szintjén. Belső életünk a kiejtett szavakon, a gesztusainkon, a mimikánkon keresztül vetül ki a külvilágra, de ugyanúgy a többi kreatív kifejezésformák által is, mint például a zene, a tánc, a képző- és iparművészet. A szakrális-csakrában meglévő kreativitás a torok-csakrában lép kapcsolatba a többi csakra energiáival, s az éter formáló ereje meghatározott alakot kölcsönöz neki, amelyben azután a külvilágban is megjelenik.

Azonban mindig csak azokat az érzéseket és gondolatokat tudjuk kifejezni, amelyek ténylegesen megtalálhatók bennünk. Így az ötödik csakra alakítja ki bennünk az önmagunkon való elmélkedés képességét. Ám ahhoz, hogy gondolkodni tudjunk, bizonyos belső távolságra van szükségünk. A torok-csakra fejlődésével mentáltestünk egyre öntudatosabbá válik, és képesek leszünk elválasztani a mentáltest működését az érzelmi test, az étertest és a fizikai test működésétől. Ez azt jelenti, hogy ha a gondolatainkat többé nem befolyásolják az érzelmeink és a fizikai tapasztalásaink, lehetővé válik az objektív megismerés. Az étert ákásának is nevezik, és olyan tér, amelyben a sűrű elemek kifejtik hatásukat. A legmélyebb ismeretekre akkor teszünk szert, amikor megnyílunk a végtelen tér előtt, amely olyan, akár a széles égbolt, s melynek világoskék színe megegyezik a torok csakra színével - amikor lecsillapodunk és csendesen szétáramlunk a külső és belső térben. Az ötödik csakra érzékszervi funkciója a hallás.

Ezen a csakrán keresztül halljuk meg a teremtett világ rejtett hangjait, és a saját, igazi belső hangunkat is. Általa lépünk kapcsolatba a bennünk lakozó lélekkel, fogjuk fel sugallatát és megingathatatlan bizalmat fejlesztünk ki a magasabb rendű belső vezetőnk iránt. Életünk igazi feladata, a dharma is világossá válik számunkra. Megértjük, hogy belső világunk és az élet "finomfizikai" síkja ugyanolyan valóságos, mint a külső világ. Képesek leszünk felfogni és továbbadni a "finomfizikai' síkról és a valóság magasabb dimenzióiból érkező információkat. Ez az isteni sugallat önkifejezésünk fontos elemévé válik. Tehát az ötödik csakrában minden síkon megjelenik a tökéletesség egyéni kifejeződése.

 Torokcsakra harmónikus működése

Torokcsakra harmónikus működése esetén, akkor félelem nélkül, őszintén fejezzük ki érzéseinket, gondolatainkat és belső ismereteinket. Képesek vagyunk ugyanúgy kimutatni gyengeségeinket, mint a pozitív tulajdonságainkat. Önmagunk és mások iránti őszinteségünk magatartásunkban is megmutatkozik.

Képesek leszünk arra, hogy kreatív módon fejezzük ki magunkat. Ha szükséges, hallgatni is tudunk, és képesek vagyunk megértéssel és szeretettel végighallgatni másokat. Beszédünk fantáziadússá, de ugyanakkor világossá is válik és a legtökéletesebb módon fejezi ki gondolatainkat, melyeknek célja: a vágyaink beteljesítése. Hangunk hitelesen cseng. A nehézségek és az ellenállások ellenére hűek maradunk önmagunkhoz, és tudunk nemet mondani, amikor azt tartjuk a leghelyesebbnek. Nem hagyjuk, hogy döntéseinkben mások véleménye befolyásoljon bennünket, függetlenek és szabadok vagyunk. Pártatlanságunk és belső nyitottságunk érzékennyé tesz bennünket a "finomfizikai" dimenziók valóságának megértésére. A belső hangjaink sugallják nekünk azokat az információkat, amelyek irányítják életutunkat, és feltétlen bizalommal hagyatkozunk rájuk.

Rájövünk arra, hogy a teremtett világban minden jelenség egy üzenet hordozója. Saját életükről mesélnek nekünk, a kozmikus játékban betöltött szerepükről, a halálról, a teljességről, a fényről. Közvetlen kommunikációs kapcsolatba kerülhetünk más világok lényeivel, s a tőlük kapott ismereteket továbbadhatjuk embertársainknak anélkül, hogy félnünk kellene az előítéleteiktől. Kreatív önkifejezésünk tudást, igazságot és tehetséget sugároz. Belső függetlenségünk és az egész lényünk szabad önkifejeződése örömmel és a tökéletesség érzésével tölt el bennünket. Forrás: www.ahimsa.hu

Torokcsakra mentális funkciói

kreatív önkifejezés, tanítás, ígéret, döntéshozás, kritika,

Torokcsakra mentális betegségei

1. Szégyenlős vagyok, sokszor bizonytalannak érzem magam
2. Nehezemre esik a gondolataimat szavakba önteni, az érzéseimet kifejezni, őszintén megmondani a véleményemet
3. Annak ellenére, hogy művészi hajlamaim vannak, gyakran élek át alkotói kríziseket
4. Sokszor a nem megfelelő szavakat választom, és csak később döbbenek rá, hogy evvel megbántottam a másikat
5. Hajlamos vagyok a másikat manipulálni, vagy lukat beszélni a hasába
6. Állandó torok, nyaki, vagy vállfájásokkal küzdök. Problémám van a pajzsmirigyemmel

Toeokcsakra alulműködése, torokcsakra passzívitása

Torokcsakra alulműködése esetén félünk mások előtt megnyilvánulni, szégyenlősek és befelé fordulók vagyunk. Önkifejezésünk gátolt, nem tudjuk lényünket a szavak szintjén megmutatni. Magunkban hurcolunk régi sérelmeket, fájó szavakat, mondatokat, melyeket már rég ki kellett volna mondanunk. Nem vagyunk tisztában egyediségünkkel, nem állunk ki önmagunkért, mert kevesebbnek érezzük magunkat, így akaratunk érvényesítésekor alulmaradhatunk másokkal szemben.

Torokcsakra túlaktivitása, torokcsakra túlműködése

Torokcsakra túlaktivitásakor túlbeszélünk másokat, folyamatosan a társaság központjaként tetszelgünk. Képtelenek vagyunk figyelni mások mondandójára és nem halljuk meg szavait, elsiklunk a nekünk szánt fontos üzenetek mellett.Forrás: www.aranybuddha.eu , www.noiportal.hu

Toeokcsakra testrésze - torokcsakra mirigyei

Torokcsakra testrészei: : a nyak, a tarkó, az állkapocs területe, a fülek, a hangképző szervek, a légcső, a hörgők, a tüdő felső tájéka, a nyelőcső, a karok.

Torokcsakra mirigyei: a pajzsmirigy. A pajzsmirigy fontos szerepet játszik a csontváz és a belső szervek növekedésében. Felelős a testi és a szellemi növekedés közötti egyensúlyért, szabályozza az anyagcserét, s így hatással van arra, hogy milyen gyorsan alakul át a magunkhoz vett táplálék energiává, s milyen gyorsan használjuk fel ezt az energiát. A szervezet jódanyagcseréjét is befolyásolja, valamint a vér és a szövetek mésztartalmát.

Torokcsakra betegségei (testi zavarai)

Torokcsakra betegségei a torokfájás, felső légúti betegségek, szájsebek, mandula, gége és pajzsmirigy panaszok, hangszálgyulladás, némaság, süketség

A betegségek, melyek az ötödik csakra gyengeségét mutatják, a különböző beszéd vagy mozgásszervi problémák.
Testi zavarok: torokfájás, felső légúti betegségek, szájsebek, mandula, gége és pajzsmirigy panaszok, hangszálgyulladás, némaság, süketség
Mentális funkciók: kreatív önkifejezés, tanítás, ígéret, döntéshozás, kritika,
Túlműködés: fecsegő, beszédes,
Alulműködés: gyenge beszédkészség, szégyenlősség, csöndesség,
Néhány betegség: Asztma, Nyakfájdalmak, Fülproblémák Pajzsmirigyproblémák, Fülcsengés, fülzúgás, Tüdőproblémák, Köhögés, Légzési problémák, Mandulagyulladás, Megfázás
Asztma: Az asztmás betegek gyakran gondolják, hogy nincs elég terük az önkifejezésre, vagy nem értik meg őket. Az asztmarohamokkal felhívják magukra a figyelmet és így próbálnak meg kommunikálni környezetükkel.
Bronchitis: Dohányosoknál gyakori. Sokan azért dohányoznak, hogy elnyomják a beszédet. Másik lehetséges ok, hogy az illető ki akarja mondani a véleményét de nem meri, ezért köhögésbe menekül.
Fülproblémák: Szinte mindig arra utalnak, hogy nem hallgatunk sem belső, sem mások véleményére. A fül a hallás és az egyensúly szerve.
Megfázás: A köhögéssel és náthával együtt járó megfázás arra utal, hogy az illető kiürült, túl sokat adott magából. A megfázás nyugalomra kényszerít, ezért használjuk ki ezt a betegséget arra, hogy kipihenjük magunkat, és semmit se csináljunk.
Nyelvproblémák: Azok, akik gyakran harapnak a nyelvükbe, vagy más módon sértik meg, sokszor túl szégyenlősek, vagy gyávák bizonyos dolgokról beszélni. A torokcsakra tanulási feladta, az őszinte és nyílt kommunikáció, nekik még nehezen megy.
Pajzsmirigyproblémák: Az alulműködés a változásokkal szembeni lustaságunkat, ellenállásunkat jelzi. A túlműködés arra utal, hogy egyszerre akarunk túl sok mindent tenni, és nem tudjuk kiválasztani a valóban megfelelő kifejezési módot.
Rekedtség: A beteg elveszti a hangját, mivel valamit nem tud kifejezni. Ilyenkor a belső hangra kell hallgatnia. A rekedtség arra utal, hogy a torokcsakrán keresztül túl sok energiát adtunk le, és keveset hallgattunk.

Torokcsakra tisztítása, harmonizálása

Énekelj, olvass hangosan és mesélj másoknak
Fejezd ki érzéseidet
Vezess naplót
Hordj gyakran világoskék ruhát, vagy aludj ilyen színű ágyneműben

Torokcsakra megerősítése

Torokcsakra megerősítése: Hitelesen fejezem ki magam. Őszintén fejezem ki magam.

Torokcsakra tanulási feladata

Az őszinte kommunikáció, valamint az érzés és a gondolkozás összekötése.

Torokcsakra meditáció

Képzeld magad elé a nyári ég kékjét, ahogyan az a torkod aljából tör elő. Kevergesd ezt a színt, az óramutató járásával ellentétesen, mintha csak egy csészében kevergetnél valamit. Keverd egyre gyorsabban és gyorsabban, míg csak egy narancssárga energia-vortexet nem kapsz. Így van nyitva ez a csakrád. Hogy feltölthesd energiával, képzed el, hogy fehér fényt vonsz bele, miközben belégzel. Kilégzés közben is forogjon az a vortex, de ne abból lélegezz ki!

Néhány lélegzetvétel után érezned kell, hogy melegszik a terület. Amikor már nagyon meleg, és érzed, hogy a meleg szétáramlik a testedben a csakra-pontból kiindulva,akkor van újratöltve a csakrád. Ugyanakkor kapsz egy mentális jelet is.Lehet, hogy az összpontosításod nem engedi, hogy a csakra-pontot ellenkező irányba, az óramutató járásának megfelelően forgasd. Ilyenkor folytasd tovább a légzést a csakra-pontba, amíg nem érzel meleget, vagy nem érzed, hogy az összpontosításod mégiscsak enged. Képzeld el, hogy a pörgő vortex fokozatosan lelassul, mint a folyadék a csészében, ha már nem kevered. Lásd magad előtt, ahogy megáll egészen, aztán elhalványul. Így most zárva van a csakra-pontod, az erre a pontra irányuló meditáció is kész.

Torokcsakra színterápia - torokcsakra színe

Torokcsakrát erősító színek: világoskék, ezüstöskék és zöldeskék.

Torokcsakra kristályterápia - torokcsakra kövei

Torokcsakrát gyógyító kövek: türkiz, opál, akvamarin, zafír, lápisz lazuli, kalcedon, iolit

Torokcsakra aromaterápia - torokcsakra illóolajai

Torokcsakrát harmonizáló illóolajok: Bazsalikom, Eukaliptusz, Borsmenta, Fenyő, Zsálya,Gyógyító köve:ametiszt

Torokcsakra hangterápia

Torokcsakra mantrája a ham

Torokcsakra szimbóluma

tizenhat szirmú lótuszvirág